Friday, July 15, 2005

Jotanacsok leendo aupaireknek

Kedves Leendo bebisinter :),

a fotoalbumok elnek, kicsit bovultek, nezegessetek meg.

Bármikor szívesen állok a rendelkezésedre és mivel nekem is van aupair tapasztalatom, nagyon jól tudom miről beszélek, és mi vár majd rád. Az pedig hogy az ügynökség irányítása félig magyar félig angol, számodra több előnyt is jelent, hiszen ez a kettősség jellemez majd Téged is munkavállalásod során Angliában, hiszen magyarként angol nyelvterületen kell majd helytállnod, így jól jöhet mind a magyar, mind az angol kapcsolat és biztos háttér számodra.
Ugyanakkor tisztában vagyok vele mint ex-aupair, hogy milyen jól esik külföldön a magyar szó, és vannak olyan helyzetek, amikor "jó magyarul kérdezni és választ kapni". Legyen az a legapróbb kérdés, ha tanácsot kérnél egy konfliktushelyzetben, esetleg gyermeknevelési kérdésekben is, bátran irj! Ugy gondolom, ez egy aupairnek rendkívül nagy segítség!

Tudnod kell, hogy az aupair sokba kerül egy családnak, hiszen szállást, mindennapos étkezést kell számára biztosítani és ez rengeteg kiadással jár. Emellett az aupair kapja a heti zsebpénzét is, és előfordul hogy a család magával viszi nyaralásra, kirándulásokra is.
Ezért egy aupairnek tudnia kell azt nyújtani amit a család tőle elvár, és ami elvárható.
Ez azonban nem a rabszolgaságot jelenti!
Rengeteg barátom és barátnőm mesélt nekem rémtörténeteket kuka alatt morzsát kereső anyukáról, vagy örökké kötekedő családról. Tudnod kell, hogy sokmindenben kell majd alkalmazkodnod, és jó értelemben elviselned a családtagok nehéz napjait, hiszen ők is emberek.
Fogd fel úgy, hogy kapsz egy ideiglenes családot, és velük a hétköznapokban ki kell jönnöd.
Szerintem nagyon ritka hogy egy család tényleg családtagként bánik az aupairrel. Ezek csak mesék, ne dőlj be ennek! A legtöbb esetben rád úgy fognak nézni hogy egy munkaerő vagy -holott az igaz hogy az aupairség nem minősül munkaviszonynak.
Ez azt jelenti hogy te elvégzed a napi 5-6 óra munkádat, segíted a család boldogulását, gondoskodsz arról hogy beilleszkedj és megtaláld a napi rutint hogy jól érezd magad a mindennapokban. Általában a család is segítőkész, hiszen rád bízzák a gyermekeket, de hidd el úgy jársz a legjobban ha a munkád mellett éled az életed, eljárogatsz és felfedezed a csodálatos angol tájakat és kulturát!! Ugy képzeld el, mintha normálisan dolgoznál mondjuk egy irodában, és a munkaidőd után ugye beülsz egy italra egy kávézóba, vagy veszel magadnak valamit a bevásárlóközpontban..
Tehát rá kell találni a napi teendők rutinja után az igazi életre, az okra amiért vállalod majd azt, hogy a családodtól távol akár egy évig is belevágsz a Nagy Kalandba!
Hidd el megéri, Angliát nagyon fogod szeretni mert egy nagyon színes,, gyönyörű ország, London pezsgő forgatagába, ugyanakkor ódon hangulatába pedig azonnal beleszerethetsz.
Mi mindent megteszünk azért hogy a hétköznapjaid, tehát a munkád tekintetében elégedett légy, ezen túl lehetőséged van anyanyelvi környezetben pillanatok alatt angolul megtanulni, bejárni ezt a fantasztikus vidéket, új barátokat szerezni, és felfedezni, jómagam miért is szeretnék minél hamarabb visszatérni az Egyesült Királyságba :)))

Várom tehát emailedet, és előre is sok sikert kívánok!!


Darla

Xx

2 comments:

Anikoart said...

Felraktam magam több angol nyelvű Au-pair oldalra, mert Angliában keresek munkát, írt is két család, és érdekelne, hogy reális-e a heti 350 GDP fizetés, vagy a másiknál havi 1500 GDP,
mert ettől sokkal kevesebbről hallottam, hogy szoktak kapni az au-pair-ek? tud valaki ebben segíteni, hogy ne verjenek át?

Darla said...

Szia Aniko,

en egyet ajanlok ahol en is talaltam a csaladomat: www.greatupair.com; ez free nem kell erte fizetned csak extra szolgaltatasokert -pl. ha latni akarod a kozvetlen email cimet a csaladnak-. Tudsz nekik uzenni, es maguk a csaladok is latnak teged, es meg tudnak keresni.

Arra amit irtal: en anno 70 -:) fontot kaptam! Ez ugyan volt vagy 5 eve, de az aupair nem egyenlo a hazvezetonovel illetve a nanny-vel. Akar a 350, akar az 1500 GBP jo penz, a 350 GBP nyilvan csak akkor ha ottlaksz a csaladdal, az 1500bol viszont havonta mar ki lehet jonni, foleg ha talalsz 300-400 GBP korul havonta szobat mondjuk a 3-4. zonaban, ami meg mindig eleg kozel van a kozponthoz. Viszont minel tavolabb laksz az 1es zonatol, annak tobb a berlet ami londonban iszonyatosan draga, erdemes tehat merlegelni ha ugy jon ki h kulon laksz, hogy hol berled a szobat, es mennyi a berlet. A bentlakasos megoldas nem rossz, nyilvan rengeteget tudsz gyakorolni angolul, annyit mondok hogy ha gyakorlott vagy ha nem, 2 gyereknel tobbet ne vallalj. En egy kislanyra vigyaztam de az is boven eleg. Hazimunka mindig van, en nagyon szerencses voltam mert alig kellett -2x foztem a csaladra egy heten es 1x takaritottam ki lent, furdo, nappali es konyha es ennyi-. Viszont rengeteg angol csalad hasznalja ki a naivsagot es 'hasznalja' az aupairt univerzalis hazi-kezilanynak, ez semmikepp sem egy aupair dolga.

Az aupair kb 5-6 orat van a gyerekekkel, csinal nemi hazimunkat -takarit, neha foz-, cserebe kap minimalis zsebpenzt -ez volt nekem a 70 font hetente- es ottlakik a csaladdal, nem kell kajat vennie maganak se alberletet fizetni, ES a csalad tamogatja pl a nyelviskolai tanulasat, ertsd: elengedi a nyelvorakra, fizetni nem fizeti!
Az aupair-plus, nanny ezek mar olyan kategoriak amikor 8 ora munka van tutira, tobb a hazimunka, egy nanny mar inkabb hazvezetono-fele, ennel fogva a fizetese is magasabb joval. Erdemes rakeresned a neten h kb. melyik tipusu munkaert mostanaban mennyit ajanlanak.

Na, remelem segit, irj ha szukseged van valami infora! Udv, Darla

ps:
az tuti hogy csak biztatni tudlak h menj, bar neha komolyan nehez, foleg h tavol vagy a csaladtol stb, de ezen konnyen tul lehet lepni mert annyi elmeny var hogy hihetetlen! En csak nyertem ebbol az utbol, 4 honap alatt megtanultam angolul -ok, nagyon jo a nyelverzekem :)- olyan szinten hogy sikerult a felvetelim egy nagyon jo multihoz ahol azota is dolgozom 3,5 eve es gyakorlatilag az angoltudasombol elek! Ugyhogy ne gondolkozz de legyel nagyon korultekinto. Es kerdezz sokat masoktol akik megjartak Londont vagy Angliat mint aupair!!